Hankat / Mementos Barolo / Genetik

Genetik

Mange hunkatte ejere forstår ikke hvorfor Kashmir, når han er rød ikke kan lave røde killinger på en brun, blå, choko eller lille hunkat. 
 
Her er en lille kort forklaring på hvorfor. :)
 
Når men helt til at starte parre to katte så har hankatte et X og et Y kromosom (Y kromosomet et kønsbestemmende og bestemmer at killingen bliver en hankat) og hunkatten har 2 X kromosomer . Så XY = Hankat og XX = Hunkat .
Farver på katte er altid koblet på X kromosomerne og Y kromosomet er kønsbestemt.
 
Kashmirs farve rød er koblet på hans X kromosom . Hvilket vil sige at når han parres med en hunkat som ikke har rød farve på hendes ene X kromosom så kan killingerne ikke blive røde .

Hvis han laver en killing der får hans X kromosom med farven rød og et X kromosom fra hunkatten med farven Brun bliver denne killing en hunkilling da den får X(rød) X(brun) og denne killing vil så blive bruntortie 🙂

Laver han en killing som får hans Y kromosom og et X kromosom fra hunkatten med farven blå bliver denne killing X(blå) Y (dreng)
Derfor en blå dreng .
 
MEN: 
Parres Kashmir med en Tortie hunkat kan han lave røde killinger da hunkattens to X kromosomer har hver deres farve. F.eks. X(rød) og X(brun) hvis hunkatten er bruntortie. Får killingen så kashmirs X(rød) og hunkattens X(rød) bliver denne killing en rød hunkat. Men fik denne killing kashmirs Y (kønsbestemmende kromosom) og morens X(brun) blev denne killing en brun dreng. 
Killingen kunne også få X(rød) fra kashmir og X(brun) fra moren, så ville denne killing blive Bruntortie hunkat.
 
Håber dette gav et lidt bedre billede af hvordan genetikken bag den røde farve er. 
DK Precious Whites Birma | Kystvejen 61, 7755 Bedsted - Danmark | Tlf.: 28510866 | krisser90@gmail.com